Navigatie

Zorgverzekering

De zorgverzekeraars stellen steeds meer vreemde eisen aan de fysiotherapeut. Ondanks dit heb ik voor 2024 alle aangeboden contracten getekend ook al is dit tegen een te laag behandeltarief.

Ik heb voor 2024 alle aangeboden contracten getekend!

Consequenties voor u als cliënt: 

Bij de zorgverzekeraars waar ik een contract mee sluit hoeft u niets te doen. Ik declareer rechtstreeks bij uw verzekering.

Wanneer uw verzekering in de lijst van “geen contract met” staat krijgt u zelf de nota.

Wanneer u een naturapolis heeft krijgt u van uw verzekering ongeveer 70% van het door de zorgverzekeraar vastgestelde tarief.

Wanneer u een restitutiepolis heeft krijgt u 100% van het door uw zorgverzekeraar vastgestelde tarief vergoed.

Soms is het verstandig om geen aanvullende verzekering af te sluiten. Vaak zitten er vergoedingen in de aanvullende verzekering die u nooit zult gebruiken, maar wel voor betaald.

In een aanvullende verzekering zitten bijvoorbeeld 38 behandelingen, echter wij mogen als fysiotherapeut deze niet allemaal zo maar opmaken. Wij moeten ons aan een behandel-index houden.

Ik ben natuurlijk bereid om samen met u te kijken wat voor u het beste zou zijn. Overstappen naar een andere zorgverzekering is niet altijd de beste optie en niet altijd mogelijk.

Wel een contract met:

  • Menzis (inclusief Anderzorg, PMA, Azivo en Hema)
  • ONVZ (inclusief PNO zorg en VVAA)
  • DSW (inclusief Stad Holland en InTwente)
  • VGZ (inclusief Univé, Zekur.nl, Bewuzt, IZZ, IZA, umc, de Goudse, United Consumers, Iza cura, aevitae en IAK)
  • ENO (inclusief Salland, Hollandzorg en Salland ZorgDirect)
  • Achmea (inclusief Zilveren Kruis, FBTO, Avéro. Interpolis, Prolife, Kiemer, OZF, ZieZi, Ik! En YouCare.nu, De Friesland)
  • Caresq (inclusief Promovendum, National Academis en Besured)
  • ASR
  • CZ (inclusief CZdirect.nl, Ohra en Delta Lloyd)
  • Zorg en Zekerheid

Geen contract met:

  • Just

Vergoeding van de behandeling is afhankelijk van uw (aanvullend)pakket. Dit kunt u nakijken op de website van defysiotherapeut.com.

Directe toegang

Tot 01-01-2006 mocht een fysiotherapeut u alleen behandelen op verwijzing van een arts. Deze situatie deed geen recht aan het opleidingsniveau van de fysiotherapeut en het onderscheidingsvermogen van de patiënt en is daarom verdwenen. Vanaf 01-01-2006 kunt u zich direct melden bij een fysiotherapeut als u dat nodig acht.

Kan ik mij dan zomaar melden?

Ja, vanaf 2006 kan dat. U belt voor een afspraak en kunt heel snel en zonder verwijsbriefje terecht. Hiervoor was een verandering in de wet nodig. Het bleek, dat de meeste mensen heel goed in staat zijn om zelf te beslissen of ze direct naar de fysiotherapeut kunnen of beter eerst even langs de huisarts gaan. Fysiotherapeuten hebben in hun opleiding geleerd hoe de aandoeningen waar zij in gespecialiseerd zijn eruit zien en verlopen. Bij een afwijkend beeld of verloop adviseert de fysiotherapeut u (terug) naar de huisarts te gaan.

Als er tijdens de intake, het onderzoek of de behandeling zogenaamde rode vlaggen zijn, dan adviseren wij u naar de huisarts te gaan. Wij stellen daarbij geen diagnose, maar constateren slechts dat er iets mogelijk niet in de haak is. De juiste diagnose kan immers een aandoening zijn die helemaal niet bij een fysiotherapeut hoort en ook niet herkend wordt door een fysiotherapeut. Wij zien alleen dat er iets mogelijk niet-pluis is. Als u zelf al twijfelt, ga dan eerst naar de huisarts.

Hoe gaan de verzekeringen hiermee om?

De meeste verzekeraars vergoeden directe toegankelijkheid op dezelfde manier als de normale, door de arts verwezen therapie. Voorwaarde is dan wel dat we staan ingeschreven in het BIG-register en in het Centrale Kwaliteitsregister van het KNGF en ons houden aan de richtlijnen. Natuurlijk voldoet deze praktijk aan die voorwaarden. Een andere, volkomen logische, voorwaarde die alle verzekeraars stellen, is, dat er wel een verwijzing van een arts nodig is als het gaat om “een aandoening die voorkomt op de chronische lijst”. Het is in ieders belang dat de arts in zo’n geval u geadviseerd heeft.

Bron: www.kngf.nl